Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    niech rogale pozostana wielkopolskie-po diabła bawić sie w podróby.Pomysleć-wymuysleć może cos wyjatkowo mazowieckiego?Zawsze Mazowsze słyneło z kasz i mąk.Proponuje redakcji rozpropagowac danie z tych półproduktów.Może jakies typowe dla Mazowsza pierogi-może BUGAJ-gruby placek z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku pieczony w piecu chlebowym-może cos zupełnie innego-ale po cholere bawić się w cos-co dawno zostało uznane-jako rogal świetomarciński z Poznania?
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Podawałem już przepis na potrawę regionalną. Całoroczną. Jest to szybka , dobra potrawa , jakoś nie podchwycona przez restauracje, jadłodajnie. Smażona np z budki, na świeżym powietrzu. Niekosztowna produkcja, Delikatna i MOŻNA SIĘ NAJEŚĆ. Ja tego nie wymyśliłem a zrobić niełatwo. Za dużo mąki, pachnie jak chleb..........za dużo jajek, pachnie jajkami a o to nie chodzi..... ..........PSIOCHA MAZOWIECKA ZE WSI MASZEWO NAD WISŁĄ XIX WIEK. "Na jedno jajko jedna łyżka mąki. NIE INACZEJ! I mleko, sól do smaku. O co tu chodzi? Kiedy sypiemy mąkę - ma swój zapach, jajko też. A należy tak dobrać jedno i drugie, żeby wyszedł nowy zapach. To nie zawsze wychodzi. Kiedy masz czyste serce - omlet będzie. PSIOCHA KLASYCZNA OMLET PŁOCKI.Nazwa mniej szokująca. Mniej mleka. Na mocno rozgrzaną patelnię z olejem wlewamy ciasto wtedy robi się PSIII… ..i smażymy, ale nie wolno przypalić. Dwiema łopatkami z drewna podnosimy spieczony omlet i napływa nowe ciasto itd. A więc wielowarstwowe. Pod koniec SMAŻENIA dodajemy masło, dla zniesienia smaku oleju. Jemy gorący omlet z chlebem, ponieważ chleb usuwa z ust, nadmiar tłuszczu. Potrawa natychmiastowa dla bardzo głodnych ludzi. Smaczna, specyficzna. Nadaje się do fast foodów. Zmęczony, głodny dobrze się naje. Nie wolno dodawać żadnych dodatków, to nie pizza. Jemy to, rano , każdej niedzieli. Ulubiona potrawa dzieci. Namawiam p. Cezarego Supła do spróbowania. Ciekawe czy mu wyjdzie. Może opisze.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Rogal który ma powyżej 200 g lub poniżej 150, to badziewie i oklamywanie klienta. Pozd z Jezyc.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Eks-tradycja rogala z Wielkopolski na Mazowsze? Za co?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0