Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Na stronach najnowszych „Naszych Korzeni”, półrocznika popularnonaukowego wydawanego przez Muzeum Mazowieckie, także m.in.:

  • Tomasz Kordala pisze o cmentarzysku odkrytym przy ul. 1 Maja w Płocku,
  • Krzysztof Kowalski wspomina okres kampanii wrześniowej 1939 i okupacji hitlerowskiej,
  • Jolanta Michalska nawiązuje do przeszłości i dnia dzisiejszego jej rodzinnych Gmur.

Kolejną atrakcją będzie obecność pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Pierożanki” z Bodzanowa. Poczęstują wszystkich lepiuchami bodzanowskimi, regionalnymi i tradycyjnymi pierogami, w ub.r. wpisanymi na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy w woj. mazowieckim”.

– Historia smaku lepiuchów bodzanowskich sięga czasów po II wojnie światowej. Ich tradycyjny farsz składa się jedynie z cebuli, maku oraz musztardy. Prekursorem farszu cebulowo-makowego była ludność żydowska, która przed i w czasie wojny zamieszkiwała Bodzanów. Połączenie żydowskich smaków z charakterystycznym polskim pierogiem dało początek tej niezwykłej potrawie – zachwalają lepiuchy w muzeum.

We wtorek „Nasze Korzenie” będzie można kupić w promocyjnej cenie 4 zł.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.