Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Targi odbędą się w piątek, sobotę i niedzielę. Wystawcy będą czekać na spragnionych staropolskich wędlin, chleba ze smalcem, podlaskich słodyczy oraz zdrowych soków w godzinach otwarcia Mostów, a więc w pierwsze dwa dni od godz. 9 do 21, a w niedzielę od 10 do 20.

Obejrzyj zdjęcia z piątku na targach. Aż cieknie ślinka!

Nie zabraknie również atrakcji dla młodszych uczestników Targów, którzy będą mogli własnoręcznie przygotować palmę oraz ozdobić jajko przy użyciu wosku.

Co znajdziemy w weekend w galerii na rogu ul. Tysiąclecia i Przemysłowej?

Dubimex

Dla tych, którzy już nie mogą się doczekać wielkanocnych rarytasów, firma Dubimex przygotowała coś wyjątkowego. Już na tydzień przed świętami będzie można skosztować tradycyjnego żurku na prawdziwym zakwasie. A jak żurek, to i biała kiełbasa.

TOMASZ NIESŁUCHOWSKI

Na tym stoisku nie tylko będziemy mogli jej spróbować, ale również zobaczyć, jak wygląda cały proces jej przyrządzania.

Na tym nie koniec. Kucharze pokażą również, jak przygotować mięso nadziewane śliwką, morelą czy żurawiną. Tak przyrządzone schab czy karkówkę będzie można kupić. W Wielkanoc wystarczy włożyć je do piekarnika, w ten sposób będziemy mieli ciekawe danie na świątecznym stole. Kucharze poinstruują nas oczywiście, jak je upiec.

– Czasem ludzie się dziwią, że szynkę czy schab należy piec krócej i w niższej, niż myśleli, temperaturze. Ale jak widzimy się przy następnej okazji, to podchodzą i mówią, że wyszło jeszcze lepsze, bo nie takie suche jak wcześniej – mówi menedżer Dubimeksu Robert Pietrus.

Na tym stoisku znajdziemy również miniaturowe kiełbaski, szyneczki i chlebki – akurat do wielkanocnego koszyczka.

Staropolska Strzecha

Kto tęskni za smakiem tradycyjnych produktów, zapewne odwiedzi stoisko Staropolskiej Strzechy. Receptury, według których przygotowywane są wędliny, wywodzą się z początku ubiegłego stulecia. Dlatego też smak tych wyrobów przywołuje wspomnienia z dzieciństwa spędzanego na mazowieckiej wsi.

PIOTR AUGUSTYNIAK

Jak zapewniają właściciele masarni, proces produkcji wędlin rozpoczyna się od selekcji surowca. Wszystkie wyroby powstają ze świeżego mięsa o najwyższej jakości, pochodzącego od lokalnych dostawców.

Później, jak za czasów naszych dziadków, doprawiane są świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i solą. Następnie wędzone w tradycyjnych wędzarniach, opalane drewnem olchowym z dodatkiem jałowcowego igliwia.

Na stoisku Staropolskiej Strzechy, którym będzie liczący ponad sto lat stół, znajdziemy wędzonki, kiełbasy cienkie, kiełbasy grube, wędliny podsuszane oraz podroby. Wszystkie produkty są przygotowane bez konserwantów i dodatków funkcjonalnych.

Warta polecenia niewątpliwie jest szynka z nogą wędzoną, kiełbasa stryja oraz szynka babci. Zanim kupimy, oczywiście najpierw będziemy mogli skosztować.

PPUH Stelmański Sierpc

Ci, którzy lubią smalec, zapewne nie ominą tego stoiska. Tu będzie można poczęstować się kanapką z pszenno-żytniego chleba na zakwasie posmarowaną staropolskim smalcem. Tajemnica jego smaku tkwi w sposobie przyrządzania według rodzinnej receptury.

Wielkanocne Targi Żywności w galerii Atrium MostyWielkanocne Targi Żywności w galerii Atrium Mosty TOMASZ NIESŁUCHOWSKI

– Nie prowadzimy masowej produkcji, ale raczej rodzinną manufakturę – mówi właściciel firmy Łukasz Stelmański. – Nasz smalec nie jest wirowany czy wyciskany, ale wytapiany w kotłach. Dzięki temu skwarki, które się w nim znajdują, są chrupiące i nadają całemu produktowi swoisty smak.

Do smalcu doskonale pasują ogórki kiszone, które również znajdą się na tym stoisku. – Nasze ogórki nie są kwaszone z dodatkiem octu, ale naturalnie kiszone – zaznacza właściciel.

Staropolska Masarnia

To stoisko uraczy nas smakiem staropolskich wędlin. Znajdziemy tu szynkę szlachecką oraz od chłopa, kiełbasę podsuszaną staropolską, a także swojską oraz wiejską. Nie zabraknie też kabanosów. Wszystko jest przyrządzane według tradycyjnych receptur. W czym tkwi sekret?

– Wędliny są wędzone tradycyjnie, drzewem dobrej jakości – odpowiada Sławomir Ciarka, właściciel Staropolskiej Masarni.

Tych specjałów będziemy mogli spróbować już w najbliższy weekend, na Wielkanocnych Targach Żywności.

Domowe Sanatorium

Gdy w trakcie przedświątecznych zakupów zaschnie nam w gardle, możemy zajrzeć na stoisko firmy oferującej wyciskarki do soków. Domowe Sanatorium będzie częstowało napojami z owoców i warzyw, by przekonać uczestników targów do zdrowego odżywiania się. Będziemy mogli skosztować na przykład soku z pomarańczy i szpinaku albo z buraka, jabłka i limonki.

O ile zimową porą Monika Zimnoch, współwłaścicielka firmy, proponuje rozgrzewający sok z dodatkiem imbiru, tak na upalne dni, które pewnie niebawem nadejdą, poleca napoje z cytrusów, m.in. z pomarańczy, grejpfruta oraz jabłka. Zimnoch zachęca też do picia soków z jarmużem, który jest bogaty w błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Tych wszystkich napojów będziemy mogli spróbować podczas Wielkanocnych Targów Żywności.

– Chcemy w ten sposób pokazać, przede wszystkim tym, którzy nie lubią warzyw czy owoców, że zdrowe koktajle mogą być bardzo smaczne – dodaje współwłaścicielka Domowego Sanatorium.

Kto po skosztowaniu takiego soku zapragnie samodzielnie przyrządzać go w domu, będzie mógł kupić wyciskarkę. Te proponowane przez Domowe Sanatorium są o tyle wygodne, że nie trzeba obierać owoców czy warzyw, by przygotować nektar.

Muzeum Wsi Mazowieckiej

Wielkanocne Targi Żywności to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także masa atrakcji związanych ze zbliżającymi się świętami. Muzeum Wsi Mazowieckiej z Sierpca w sobotę zaproponuje płocczanom m.in. ozdabianie jajek przy użyciu wosku i barwników.

TOMASZ NIESŁUCHOWSKI

– Najpierw trzeba nanieść wzór, używając ciepłego wosku. Następnie wkładamy jajko do barwnika. Potem zeskrobujemy wosk i mamy pięknie przyozdobione jajka – wyjaśnia Joanna Szewczykowska, kierownik działu upowszechniania i promocji MWM. – Każdy będzie mógł przygotować z nami taką pisankę. Wystarczy, że będzie miał jajka ugotowane na twardo. Wygodniej się je ozdabia niż wydmuszki.

Na tym nie koniec. Muzeum pokaże też, jak przygotować tradycyjną wielkanocną palmę.

– Użyjemy do tego trzciny wodnej, bukszpanu, bazi oraz kwiatków zrobionych z bibuły – tłumaczy Joanna Szewczykowska.

Warto dodać, że tego typu zajęcia jak ozdabianie pisanek czy przygotowywanie palm są częścią organizowanych przez MWM wielkanocnych warsztatów dla dzieci.

Muzeum na Targi przygotuje również mały poczęstunek – chleb z masłem. Najpierw jednak zaprezentuje, jak wygląda tradycyjne wyrabianie go z prawdziwej śmietany w tzw. kierzance.

TOMASZ NIESŁUCHOWSKI

Atrakcje przygotowane przez Muzeum Wsi Mazowieckiej będą czekać w Mostach w sobotę między godz. 12 a 18.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.