Degustatorów było pięcioro, wszyscy wybierani z klucza gastronomicznego. Cała piątka w środowe przedpołudnie, tuż przed Tłustym Czwartkiem, dzielnie spróbowała aż 12 pączków z płockich sklepów, cukierni i piekarni. A potem wydała werdykt...
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Zabawę w ocenianie pączków organizujemy już od dobrych kilku lat. Scenariusz jest zawsze taki sam – w przeddzień Tłustego Czwartku kupujemy słodkie krążki w różnych punktach w mieście. Przywozimy je do redakcji, gdzie czekają już na nie zaproszeni degustatorzy. Próbują ciastek, nie wiedząc, skąd pochodzą. I oceniają w skali od 1 do 5. Po godzinie dzielnego wcinania wiemy już, gdzie można dostać najlepsze pączki w mieście.

W tym roku do konsumpcji zaprosiliśmy osoby związane z branżą gastronomiczną:

-- Mariolę Rączkowską z Wieży Ciśnień na pl. Dąbrowskiego,

-- Piotra Wysockiego z Sushi Kushi Płock przy Dworcowej,

-- Bohdana Michalskiego z restauracji Stary Rynek 4,

-- Krzysztofa Krajewskiego z Estery na Starym Rynku,

-- Andrzeja Mańkowskiego ze stowarzyszenia „Szansa”, które przy przy ul. Kaczmarskiego prowadzi bar z domowymi obiadami.

Tu obejrzycie więcej zdjęć z naszej degustacji

Zeszłoroczne jury (złożone z aktorki, policjanta, posłanki...) było przerażone pączkową baterią na naszym stole, przedstawiciele branży gastronomicznej nawet nie mrugnęli okiem. Bez dłuższych wstępów zabrali się do pracy. I mieli bardzo fachowe uwagi!

Po godzinie podliczyliśmy przyznane punkty. I okazało się, że...

TŁUSTY CZWARTEK CZAS ZACZĄĆ ŚWIĘTOWAĆ. CZYTAJCIE WIĘC I OGLĄDAJCIE: Spróbowaliśmy 12 pączków! Który był jak od babci, a który jak... mrożonka? OTO PEŁNA LISTA RANKINGOWA >>

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem